Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. 

OK
Termékek Menü

Mi a különbség a webdesigner és a webfejlesztő között?

Másrészről a WordPress ugródeszkaként működik sokak számára a webes tervezés és fejlesztés megtanulásában. Egy egyszerű weboldal tervezésével kezdik, majd megtanulják bonyolultabb és összetettebb testreszabási lehetőségeket. Ez egy természetes folyamat, melyben lépésről lépésre fejlődik a felhasználó.

Még mindig számtalan olyan szituáció van azonban, ahol profi webdesignerre és webfejlesztőre van szükség a tervek megvalósításában. De mi is a különbség a két szakma között? Cikkünkben bemutatjuk, melyik mivel foglalkozik és pontosan mi különbözteti meg őket egymástól.

Mit csinál egy webdesigner?

A webdesigner kifejezést leggyakrabban a weboldalakat létrehozó személyekre használják. Ez azonban egy túl általános, és nem is teljesen igaz meglátás; hiszen egy weboldal létrehozásának folyamata nagyon összetett, és több szakemberre is szükség van a folyamat során.

Vizuális elemekkel és grafikákkal dolgozik

A webdesigner általában egy weboldal vizuális tervezéséért felel, megteremti annak általános megjelenését.

A feladatai elvégzéséhez a webdesignernek először le kell ülnie a megrendelővel, hogy pontosan megértse a megvalósítandó igényeket. Ennek során természetesen figyelembe kell vennie a már meglévő grafikai elemeket (pl. logót).

Miután elkészült egy koncepció, a webdesigner elkezdi létrehozni a látványt. Általában olyan grafikai tervező szoftvereket használ, mint például az Adobe XD, Adobe Photoshop, Illustrator és InDesign. Segítségükkel hozza létre a weboldal drótvázát, valamint a szükséges grafikai elemeket: gombok, képek, stb.

A weboldal megfelelő felhasználói élményének (UX) érdekében megfelelő színeket, kontrasztokat, alakzatokat, textúrákat és tipográfiát kell kialakítania. Ez a folyamat sok kreativitást igényel.

Felhasználói interakciók megtervezése

A webdesign a kreativitáson felül, webfejlesztői és online marketing hozzáértést is igényel; mivel egy weboldalnak nem csak jól kell kinéznie, hanem használhatóvá is kell válnia. A legtöbb weboldal célja, hogy a felhasználókat valamilyen cselekvésre ösztönözze (vásárlás, hírlevél feliratkozás, kapcsolatfelvétel, stb), és az ehhez szükséges folyamatokat is a webdesignernek kell megterveznie.

Mit csinál egy webfejlesztő?

A webfejlesztés a weboldal készítés következő szakasza. Itt válik a formatervezés valósággá. Ezért egy webfejlesztő munkája sokkal inkább „technikai”.

Frontend és Backend fejlesztés

A webfejlesztőket legtöbbször két táborba szokták sorolni: frontend és backend fejlesztők. Habár a két feladatkörben sok az átfedés, munkájuk két különböző célt szolgál.

Frontend fejlesztő

Átveszi a jóváhagyott webdesignt és lefordítja a számítógép nyelvére, vagyis kódolja azt. A Frontend fejlesztők kisujjában van a HTML kódolás (a weboldalak struktúrájának létrehozása) és a CSS kódolás (a stílusok és az elrendezések kódolása). Sok esetben pedig JavaScriptet használnak a weboldalon elhelyezett interaktív elemek (pl.: gombok) létrehozásához.

Backend fejlesztő

Arra összpontosít, hogy a weboldal hogyan működik, például hogyan kapcsolódik a háttérben lévő adatbázisokhoz. A backend fejlesztő feladata például a felhasználói fiókok és a bevásárlókosár megteremtése, azok működőképessé tétele.

Függetlenül attól, hogy a webfejlesztés melyik területéről van szó, a szakembereknek erős programozási ismeretekre van szükségük. A fejlesztési munka nagyon analitikus és a részletekre összpontosít.

Full-stack webfejlesztők és designerek

Az előbbiekben leírtam a webfejlesztők és a webdesignerek közötti különbségeket, azonban a valóság soha sem fekete – fehér; a határok sok esetben elmosódnak. A full-stack fejlesztő az, aki a frontend és a backend feladatokhoz is magas szinten ért.

A fejlesztés és a design sokszor átfedésben van

Mivel a weboldalak készítésének ez a két része egymástól függ, sok fejlesztő és designer rendelkezik a másik szakterületére vonatkozó készségekkel.

Például egy designer akkor tudja a legjobbat nyújtani, ha nagyjából tisztában van azzal, hogy a tervei mennyire megvalósíthatók, és azok hogyan fognak működni a kész weboldalon. A tudás szélesítése megkönnyíti mindkét fél munkáját.

Egyre több webfejlesztő és webdesigner dönt úgy, hogy szélesíti a tudását. Egyre több designer tanul kódolni, és egyre több webfejlesztő sajátítja el a webdesign alapjait.  Ez gazdaságilag is hasznos tudást jelent, mivel egy szakember egyre több feladatot képes elvégezni az ügyfelei részére, így a munkája iránti kereslet is növekedésnek indulhat.

Egyre gyakoribb, hogy egy személy képes a semmiből megalkotni egy összetett weboldalt: ő végzi el a tervezést és a megvalósítást is. Őket sokszor full-stack fejlesztőknek nevezik. Azonban ez a munkakör nagyon sok szakértelmet és folyamatos tanulást kíván, ezért az ilyen szakemberek az egyik „legkapósabbak” a digitális világban.

Összefoglalás

Mint láthattad a két tudományág között nagyon sok különbség van, különböző készségeket igényelnek; azonban az átfedés is nagy közöttük. Minél összetettebb weboldalt szeretnél létrehozni, annál valószínűbb: mindkét szakemberre szükséged lesz a megvalósítás során.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog